Iedereen is designer | 5 tips voor beeldende content

Niet waar! Helemaal niet iedereen is designer. Ik al helemaal niet. Woorden, daar kan ik goed mee uit de voeten, maar beelden zoeken en maken bij die woorden: daar heb ik moeite mee. Althans, had. Ik ontdekte namelijk handige tips & tools die mijn publicerende leven een stuk vergemakkelijkten. Een verademing, want ik heb op dagelijkse basis te maken met beeld bij tekst. Dus ik deel ze graag!

1. Canva
De ontdekking van 2014 op dit gebied is wat mij betreft Canva.com. Deze gratis tool laat je in handomdraai de mooiste designs maken. Er staan al sjablonen voor je klaar die je vervolgens zelf nog naar hartenlust aanpassen. Canva kent een rijke database aan foto’s, pictogrammen, achtergronden en iconen, maar je kan ook je eigen materiaal gebruiken. Mooie bijkomstigheid is dat er al standaardformaten klaar staan voor bijvoorbeeld een Twitter header, een visitekaartje of een Facebook post. De ontwerpen die je maakt, blijven bewaard en kun je makkelijk delen of opslaan.

Canva is gratis, behalve als je een “Canva-element” gebruikt. Voor zo’n elementje betaal je 1 dollar. En dat is ook prima te doen :). Met het gratis aanbod kom je ook echt een heel eind, dus ik zou het gewoon eens proberen. Het is webbased, wat betekent dat je niets hoeft te installeren. Canva is er sinds heel kort ook op iPad.

canva home
picmonkey2. Picmonkey
Picmonkey is een gratis online programma om foto’s mee te bewerken. Je kunt ze retoucheren, verrijken met mooie filters en bewerken met tekst. Ik gebruik het veel om even snel een tekst aan een foto toe te voegen of er een polaroid look aan te geven. Ook kun je met Picmonkey snel mooie collages maken, die komen bijvoorbeeld regelmatig terug op MoedersinGroningen.nl. Als je wil werken met verschillende lagen is Picmonkey minder geschikt en ben je beter af met Canva. Deze tool is ook webbased en je hebt geen account nodig.

3. Gratis, royalty free stock photos
Grootste uitdaging voor iedere web publisher is het vinden van goede stock photos waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Je wilt immers niets onrechtmatig gebruiken. Ook voor presentaties een belangrijke overweging, trouwens. Een tijd geleden werd ik gewezen op deze levensreddende link wat dat betreft: Stock Photos that don’t suck. Hier vind je een groeiende lijst van sites met “do what you want with ’em” fotocollecties. En daar zit een hoop moois tussen.

Ik neem elke week minimaal een half uur de tijd om deze sites af te struinen naar nieuwe stock photos die ik later kan gebruiken. Want, echt: als je op zoek bent naar een specifieke foto vind je die juist niet, is mijn ervaring :). Ik sla ze gelijk op in een speciaal stock photo mapje en geef ze een beschrijvende naam zodat ik ze makkelijk kan terugvinden. Dat scheelt me een hoop tijd en zo bouw ik een handig archief op. Zo heb ik altijd beeld voor nieuwsbrieven, artikelen en social media posts.

IMG_00344. Wordswag
Wordswag is een app voor iPhone waarmee je snel een design met mooie typografie maakt. Je kiest een achtergrond (dat kan ook een foto van jezelf zijn), voegt tekst toe en kiest uit de verschillende opmaakmogelijkheden. Echt een paar kliks, dus. Leuk om een quote uit te lichten, een oproep te maken of een foto van een mooi bijschrift te voorzien.

Wordswag is grotendeels gratis. Je kunt kleine in-app aankopen doen om extra opties te krijgen als je dat wil, heb ik nog niet nodig gehad.

 

 

5. Moo.com
Toen ik deze zomer begon met MNKE, dacht ik alle tijd te hebben voor logo’s visitekaartjes en meer van die zaken. Bleek niet aan de hand, ik had het gewoon druk. Toen ik een paar week geleden naar een congres ging, leek het me wel handig om visitekaartjes te hebben. Dankzij Moo.com kwamen die niet helemaal belachelijk uit de verf.

Minicards by Moo.com
Minicards by Moo.com

Moo.com geeft je ontelbare mogelijkheden om visitekaartjes, ansichtkaarten en stickers te ontwerpen. Je kunt je eigen ontwerp uploaden, of kiezen uit een van de bestaande sjablonen en die naar wens aanpassen. Dat laatste deed ik :). De prijzen zijn vriendelijk, de service is belachelijk goed en je hebt je bestelling snel in huis (vanuit de UK). Omdat ik wat laat was, moest ik wat extra verzendkosten betalen, maar was het er wel binnen drie werkdagen. Het maken en bestellen van kaartjes daar is echt gegarandeerd fool proof.

Ik koos voor minicards voor MNKE en het standaard formaat voor MoedersinGroningen.nl. Prima kwaliteit en geleverd in mooie bewaardoosjes. Ik heb trouwens nog wat kortingscodes liggen, dus mail maar als je interesse hebt :).

Dan nog dit…
Bovenstaande tips zijn mijn lifesavers als noob op het gebied van beeld. Zo bluf ik me redelijk door mijn handicap heen :). Maar als je echt iets moet hebben wat lang mee moet, zoals een logo, flyer, boekje etcetera raad ik je toch aan iemand in te schakelen die er verstand van heeft. Doe ik ook. Want ontwerpen is gewoon een vak.

My 2 cents als het gaat om huisstijlen en ander ontwerpwerk: bel eens met Bart Bleeker-Bosma van RTRN. En zo lopen er nog meer goede designers rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>