De hemel bestormen bij Radio 2

MinkeRadio2Elke zondag om 12 uur presenteren Jeroen Kijk in de Vegte en Carine Lacor het programma Hemelbestormers op Radio 2. Het programma draait om mensen die de wereld een klein beetje beter willen maken, die hun eigen dromen onverstoord najagen of die van een ander waarmaken, die een bijzondere kijk hebben op het leven en de wereld. Boodschap: het zijn de kleine dingen die het doen. Of, beter: het zijn jij en ik die uiteindelijk het verschil maken. Geruststellende berichten als het nieuws bol staat van narigheid in de wereld.

In juli 2013 mocht ik voor het eerst aanschuiven bij Hemelbestormers voor een column als Opschudder. In een programma vol positiviteit, hoop en creatieve oplossingen is dat ook waar een bijdrage in wordt verwacht: geef iets mee waar mensen iets positiefs uit kunnen halen. Mijn eerste column ging over bouwvakkers, kanten bh’s en grijpgrage kinderhandjes. Met als boodschap dat het ouderschap meer overgave is dan opgave. De columns daarna gingen onder andere over wat er moeilijk is aan vragen, over het gebrek aan spelregels in leven, over een oude vrouw in het café en over de waarheid van Carpe Diem. (Op ziejemorgen.nl lees je ze allemaal, met linkjes naar de uitzendingen.)

Het zijn de reacties die het doen
Even eerlijk: natuurlijk is het heel gaaf om een radiocolumn te mogen doen. En niet zomaar een radiocolumn: ook nog eens in een heel mooi programma. Maar de column an sich is niet het gaafste. Het zijn de reacties daarna die dit echt heel erg de moeite waard maken. Luisteraars die speciaal naar de KRO mailen of bellen om te vragen of de column om ergens online staat. Of die mij rechtstreeks mailen met prachtige verhalen over hoe ze geïnspireerd raakten door wat ik die zondagmiddag op de radio vertelde. Dat ze het stuk graag aan hun kinderen willen laten lezen, bijvoorbeeld. Of zoals laatst: een dame die als vrijwilliger voorleest bij bewoners van bejaardentehuizen en vroeg of ze mijn verhaal wel mocht gebruiken. Ik vind het oprecht heel mooi dat drie minuten tekst zoveel op kan roepen.

Morgen mag ik weer Opschudden, de column is net af. Deze keer over alles kunnen worden wat je wil. Met liefde zet ik de wekker om naar het Hilversumse te rijden, alwaar de koffie altijd klaar staat en ik bovendien in goed gezelschap verkeer :).

KRO’s Hemelbestormers luister je op Radio 2, van 12-14u. De column is rond 12.20u te horen. (check je frequentie hier)

Edit: de column vind je nu op ziejemorgen.nl en is terug te luisteren via de link aldaar.

 

Met speciale dank aan Sharid die mijn verhalen las en me vroeg of ik ‘een keer iets wilde schrijven voor Hemelbestormers’, een jaar geleden. En aan Jeroen en Carine voor de uitnodigingen daarna, de mooie reacties en de gezelligheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>